Zupa ta to połączenie moich ulubionych warzyw, które mogłabym jeść bez końca - kalafior i fasolka szparagowa. Kiedyś - w czasach kiedy mogłam sobie na to pozwolic jadłam na obiad przez kilka dni kalafior z fasolką i fasolkę z kalafiorem :D dziś drobne przypomnienie tamtych dni :D
Zupa kalafiorowo- fasolkowa
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 kalafior ( średniej wielkości)
- 400g fasolki szparagowej - u mnie zielona
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 por
- 2-3 łodygo selera naciowego
- sól, pieprz, cukier do smaku
- pęczek świeżego koperku
Filet z kurczaka zalewamy ok. 2 l. wody i zaczynamy gotować. Kiedy woda zacznie wrzeć szumujemy i dodajemy : Umyty i podzielony na różyczki kalafior, umytą i pokrojoną w kawałeczki fasolkę szparagową, umytą i pokrojoną w plasterki marchewkę, umyte, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, umyte i obrane łodygi selera naciowego. Wszystko gotujemy do miękkości na koniec doprawiamy i wrzucamy posiekany koperek.
Gotuję podobną zupkę, czasami ziemniaki zastępuję makaronem, to jedna z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Niki
Niki no popatrz - ja tak jeszcze nie jadłam ale muszę spróbować z makaronem - dzięki za pomysł :0 Pozdrawiam pieknie :)
UsuńPysznie wygląda! :) a możesz mi powiedzieć, ile mniej więcej wyszło Ci porcji? ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się - ja gotowałam dla trzyosobowej rodziny to mieliśmy na dwa dni obiad + jedna porcja na jeszcze jeden dzień została- dla mnie :) Ciężko mi powiedzieć ile tego wyszło ale spokojnie obiad jest na dwa dni. :) Pozdrawiam pięknie :)
UsuńOluś, piękna kolorowa zupka :)) uwielbiam takie, tylko zwykle mam tak, że dorzucam po trochu tego i owego, a potem ledwo mi się to mieści w garnku i trzeba jeść kilka dni :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
NO ja też tak mam - na szczęście moja rodzinka lubi takie zupki więc nie ma problemu z utylizacją :) Pozdrawiam pięknie :)
Usuń