Oto mój autorski przepis na coś smacznego i zupełnie nowego. Spróbujcie sami :D
Śmietanowo- czekoladowa góra rozmaitości :
- 500ml śmietanki 30%
- 250g serka mascarpone
- 150g mleka w proszku
- 3 łyżeczki żelatyny
- szklanka gorącej wody
- tabliczka mlecznej czekolady (100g)
- 100g żurawiny suszonej
- 100g malin
- 200g truskawek + kilka do dekoracji
- kilka małych , okrągłych biszkopcików
- 50g cukru pudru
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone.
Wszystko mieszamy. Dodajemy połamane biszkopciki, żurawinę, truskawki i
maliny i wszystko razem mieszamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę
i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy wystygnie mieszamy z masą
śmietanowo-serową , wkładamy do okrągłej miski i wstawiamy do lodówki na
3-4 godziny. Po tym czasie ( konsystencja będzie bardziej jak mus niż
jak galaretka) Roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę . Wyciągamy mus z
lodówki, przekładamy na talerz ( powinno ładnie odejść) i polewamy go
płynną czekoladą. Dekorujemy truskawkami i ew. liśćmi mięty. Mi została
jeszcze czekolada z polewy, więc jak zastygła połamałam ją i dołożyłam
jako dekorację.
Przepis dodaję do akcji :
Ciekawe, fajne i super wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do udziału w konkursie :
http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/06/konkurs-na-pierwsze-urodziny-bloga.html
Dziękuję pięknie - na pewno wpadnę :) Pozdrawiam :)
UsuńGóra rozmaitości to super nazwa. Idealnie odwzorowuje to, z czego składa się to... ciasto :D
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Dokładnie - namęczyłam się trochę z nazwą bo to trudno określić co takiego tu się wytworzyło ;) Ważne , że smaczne :D
Usuń