piątek, 4 października 2013

Kapuśniak

Jesień kulinarnie kojarzy mi się z kapustą kiszoną. Uwielbiam a Wy? Jeśli więc kapusta kiszona, to mój ulubiony kapuśniaczek. Nie trzeba wiele, zeby go zrobić - zazwyczaj gotuję samą kapustkę na wywarze z kości - tym razem zrobiłam ciut inaczej. Wyszło równie smacznie jak zazwyczaj:)

Kapuśniak

- 2 kości schabowe ( nieduże)
- kawałek dużego selera
- jedna duża pietruszka
- biała część średniego pora
- 1 kg kapusty kiszonej
- 450 g pomidorów ( mogą być z puszki)
-3l wody


Kości zalewamy wodą i zaczynamy gotować. Pietruszkę i seler, obieramy i  ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w półplasterki - dość cienkie. Wszystko wrzucamy do zupy. Kiedy warzywa zmiekną a my odszumujemy zupę, dodajemy pociętą kapustę. Ja lubię kwaśne zupy więc nie płuczę już kapusty ale jak wolicie mnie kwaśne- to wypłuczcie. Gotujemy wszystko do miękkości kapusty. Można dodać kminku.
Podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami albo bez;)




6 komentarzy:

  1. taki domowy kapuśniaczek to jest coś. Olu pewnie nie jeden kosmita i nie tylko zleciałby do Ciebie na taki pyszny obiadek :)))
    Pozdrawiam po nieco długiej przerwie i życzę samych jesiennych pyszności :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak kosmita to jeszcze goręcej zapraszam :D Pozdrawiam Cię serdecznie i witam po przerwie :)

      Usuń
  2. Witam! Kapustę kiszoną płukać to zbrodnia! Choćby i najkwaśniejsza była...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie też ale wiem , że wiele osób tak robi, dlatego tak napisałam - dla mnie kapusta musi ociekać wręcz sokiem. Pozdrawiam pięknie :)

      Usuń