poniedziałek, 14 października 2013

Sernik z brzoskiwniami na migdałowym spodzie

U mnie w domu sernik to ciasto, które smakuje wszystkim. Jest pewnikiem na każdej imprezie bo wiadomo, że nasza rodzina i znajomi uwielbiają to ciasto bez względu na to, czy są zwolennikami ciast "kremowych" czy raczej " suchych". Staram się urozmaicać moje serniki i tym razem podałam w innej wersji co nie znaczy, że nie jest smaczny. Polecam do wypróbowania:)

Sernik z brzoskwiniami na migdałowym spodzie

Ciasto
- 300 g mąki
-250g margaryny lub masła
- 4 żółtka ( białka do masy serowej)
- szklanka cukru
-100g migdałów
-2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

- 1,5 kg twarogu
- 4 żółtka
- 1 masło
- białka z 8 jaj
- 1 budyń waniliowy
- szklanka cukru

do tego 3 brzoskwinie.

Migdały mielimy na bardzo drobno. Z mąki, zimnego masła lun margaryny, żółtek oraz cukru zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części . Do jednej dodajemy zmielone migdały , do drugiej kakao. Każdą oddzielnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na minimum 20 min.
Ser mielimy. Ciepłe masło miksujemy na pulchną masę a następnie dodajemy po jednym żółtku i cukier. Powolutku dodajemy partiami zmielony twaróg i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy budyń i ubitą na sztywno pianę z białek.
Nastawiamy piekarnik na 160C ( przy termoobiegu, bez termoobiegu 180C) . Na dużą prostokątną blachę ścieramy na początek ciasto migdałowe. Na to układamy, obrane i pokrojone w plasterki brzoskiwnie. Na brzoskwinie układamy masę serową. Na całość ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto kakaowe. Pieczemy około godziny.



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie - był bardzo smaczny :)

      Usuń
  2. Olcia idealny ten serniczek Ci wyszedł :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - czego się dla męża nie robi;) Pozdrawiam smacznie :)

      Usuń