poniedziałek, 21 października 2013

Zupa kalafiorowa z kurczakiem

Kalafior należy do moich ulubionych warzyw. Uwielbiam go - nawet na surowo. Teraz jest idealny czas na jego jedzenie. Dziś w wersji pysznej zupki kalafiorowej - rozgrzewa, napełnia brzuszek i wybornie smakuje a do tego jej wykonanie nie wymaga wiele czasu. Zapraszam:)

Zupa kalafiorowa z kurczakiem

- 1 duży kalafior lub 2 opakowania mrożonego
- 2 filety z kurczaka
- 1 kość schabowa wieprzowa
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- kawałek selera
- kawałeczek pora
- 6 dużych ziemniaków
- 3 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki suszonego koperku
- sól, pieprz do smaku
- 3l. wody

Mięso i kość zalewamy wodą , zaczynamy gotować. Dodajemy obraną i pokrojoną w kawałeczki marchewkę, obraną pietruszkę i  oba selery, kawałek umytego pora, listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy. Jak woda zacznie wrzeć i zbierze się szumowina należy ją odciągnąć, Kiedy marchew będzie pół miękka- wyciągamy wszystkie warzywa i mięsa prócz wyżej wspomnianej marchewki. Do garnka wkładamy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kalafior podzielony na różyczki. Gotujemy do miękkości kalafiora. Wtedy dodajemy pokrojone w paseczki filety, koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem.




5 komentarzy:

  1. Pyszna! Ja również jestem fanką kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NO ja wielką fanką jestem - mam nadzieję, że szybko mi się uda zakupić więcej bo mam szalenie dużo pomysłów na dania z tym warzywkiem :)

      Usuń
  2. Ja najbardziej lubię na surowo :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Kalafiorową zawsze mogę jeść z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń