Ponownie wstawiam przepis na to ciasto - tym razem wszystko gra i buczy bo w trakcie wykonywania wszystko zapisywałam. Niestety nie wyszło mi takie ładne zdjęcie jak ostatnio więc musicie sie pocieszyć takim jakie jest poza tym znów załapałam się na ostatni kawałeczek;) Ciasto jest jednak smaczne:)
Czekoladowy budyniowiec
- 3 duże , kurze jajka
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki " z górką" proszku do pieczenia
-1 i 1/4 szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- pół szklanki wody
- 2 łyżki z " górką" kakao
- 2 budynie śmietankowe ( u mnie niestety tylko jeden był i nie ma efektu;) )
- 2 budynie czekoladowe
- 1,6 litra mleka
- 2 X po 1/4 szklanki gorącej wody
- 4 łyżeczki żelatyny
Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na koniec dodajemy olej, wodę i kakao. Wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto wlewamy do formy o wymiarach 20x24cm ( u mnie była silikonowa więc bez natłuszczania i papieru do pieczenia) i pieczemy w temp. 160C ( z termoobiegiem) ok. 45 min. Sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i kroimy wzdłuż na połowę.
Na początek w 800ml mleka gotujemy dwa budynie śmietankowe . Jednocześnie w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. Kiedy budyń i żelatyną ostygną miksujemy je ze sobą, wlewamy na jedną część ciasta zakrywamy drugą i wkładamy do lodówki. Analogicznie postępujemy z czekoladowym budyniem. Kiedy zmiksujemy już go z żelatyną wlewamy na wierzch ciasta- zostawiamy do zastygnięcia.
Ja niestety miałam tylko jeden budyń śmietankowy dlatego jest cieniutki paseczek - jak widać po warstwie czekoladowego budyniu z dwoma wygląda lepiej.
wygląda bardzo smacznie, lubię czekoladowe słodkości:)
OdpowiedzUsuńDziękuję - ja też :)
Usuń