czwartek, 5 września 2013

Zapiekanka ziemniaczana pod serową skorupką

Dziś pyszny obiadek. Prosty , nieskomplikowany, który pozwoli Wam wyczyścić lodówkę z resztek a jednocześnie smaczny :) Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską, cebulką ketchupem pod serową skorupką:)

Zapiekanka ziemniaczana pod serową skorupką

- 300 - 400 g ugotowanych ziemniaków ( najlepiej z poprzedniego dnia)
- 3-4 kiełbaski śląskie
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki ketchupu
- 8 plasterków żółtego sera
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- zioła prowansalskie

Ugotowane i pokrojone w plastry ziemniaki układamy na spodzie małego naczynia żaroodpornego . Na ziemniaki dajemy warstwę ketchupu .Kiełbasę i cebulkę kroimy w kosteczkę . Podsmażamy na złoty kolor na gorącym oleju. Podsmażoną kiełbaskę z cebulą i olejem przekładamy na ziemniaki. Wszystko przykrywamy żółtym serem i posypujemy ziołami. Zapiekamy w 160C ( przy termoobiegu) do stopienia się sera.







7 komentarzy:

  1. Pyszny obiad pod fantastyczną skorupką z sera!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo - jest sycący i naprawdę ekspresowy :)

      Usuń
  2. Zgadzam się,ze smaczne i biorę do notatnika. Gdy nie mam wczorajszych ziemniaków ,wtedy świeżo oskrobane kroję w plastry i wrzucam na wrzątek na 10 min.Lubię zapiekanki.
    Pozdrawiam i dziękuję za pomysł.

    OdpowiedzUsuń