środa, 11 września 2013

Syrnyky

Pyszne placuszki twarogowe- łatwe, tanie i nieskomplikowane danie kuchni ukraińskiej- to moja propozycja dla Was na dziś . Polecam - oryginalny przepis wzięłam stąd:)

Syrnyky

- 250g twarogu półtłustego
- 1 jajko
-  3 łyżeczki cukru
- mąka /tyle aby się kotleciki nie kleiły/
- cukier waniliowy lub jak w moim przypadku ćwierć łyżeczki pasty waniliowej

Twarożek mieszamy z jajkiem, cukrami i mąką na elastyczne ciasto. Formujemy z niego kotleciki, które wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy na złoty kolor. Możemy dodać do ciasta rodzynki, orzechy ja jednak zrobiłam bez dodatków za to podałam wszystko z lodami straciatella:)



4 komentarze:

  1. Jej, a ja mam dziś taką ochotę na placki:P A nie mam czasu ich zrobić;) jutro będa;) Jeszcze nie wiem jakie ale będa;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak czasem bywa, że jakaś potrawa chodzi za nami a tu fotka i przepis;) Ja polecam te placuszki bo są smaczne i szybko się je smaży:)Pozdrawiam pięknie:)

      Usuń
  2. szkoda, że nie mam twarogu, chętnie bym takie placki sobie zrobiła:)

    OdpowiedzUsuń