środa, 25 września 2013

Kalafior po farmersku

Miałam w swoim zasięgu trochę warzyw i musiałam z nich coś wyczarować. Miałam jak zwykle inny pomysł ale w trakcie wykonywania pojawił się inny - jeszcze chyba lepszy niż ten pierwszy. Jak często zmieniacie swoje potrawy w trakcie przygotowywania? Bo może tylko ja tak mam?

Kalafior po farmersku

- 1 mały kalafior
- 3 małe cebule
- 1 nieduża cukinia
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta
- garść ziaren słonecznika


Kalafior moczymy w wodzie z solą ( żeby pozbyć się wszystkich robaczków i muszek) , dzielimy na różyczki i gotujemy . Cebulę kroimy w plastry, cukinię obieramy i kroimy w kosteczkę.  Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę . Dodajemy cukier, sól i pieprz a następnie dodajemy cukinię, Dusimy do miękkości cukini. Wsypujemy bułkę tartą ( żeby związać resztę tłuszczu i wody z cukinii) oraz ziarna słonecznika. Wszystko jeszcze chwilę podsmażamy. Na talerzu układamy różyczki kalafiora a w środek wkładamy cebulę z cukinią. Polecam bo jest pyszny - nie tylko jako sałatka czy surówka ale jako samodzielne danie.



4 komentarze:

  1. Apetycznie wygląda;) U mnie jak kalafior to albo w zupie, albo z bułka tartą albo czysty z innymi warzywami.Ale taki wygląda bardzo zachęcająco;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo smaczny - następnym razem pokaże jak pyszny jest po sułtansku i zapiekany z pomidorkami - mniam :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Świetny pomysł na podanie kalafiora. Z pewnością jest bardzo smaczny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję serdecznie - owszem - nawet bardzo smaczny :) Pozdrawiam pięknie :)

      Usuń