czwartek, 19 września 2013

Sałatka paprykowa

Przepis na tę sałatkę znalazłam przeglądając swoje książeczki dot. kuchni włoskiej czyli mojej ulubionej. Nie miałam wszystkich składników więc dałam te ktore miałam, dodałam swoje "dodatki" i wyszła super sałatka, która będzie u mnie częstszym gościem. Jeśli nie wierzycie mi na słowo proponuję samemu spróbować :)

Sałatka paprykowa

- 3 małe kolorowe papryki ( u mnie czerwona, zielona i żółta)
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- 1 średniej wielkości ogórek szklarniowy
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka świeżego tymianku ( ew. suszonego)
- oliwa z oliwek
- 100g boczku wędzonego
- sól, pieprz do smaku

Papryki myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych a następnie kroimy w cienkie paski. Wrzucamy do miski. Pomidorki myjemy, kroimy w ćwiartki - dorzucamy do papryk. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy  w pół plasterki. Boczek kroimy  w cienkie paski lub kosteczkę, podsmażamy na chrupko . Dorzucamy do warzyw. Dodajemy posiekane zioła i oliwę z oliwek ( do smaku ale, żeby warzywa w niej nie pływały) , mieszamy , doprawiamy do smaku.




7 komentarzy:

  1. Ja robię z samej papryki ;-)
    Twoja wygląda apetycznie :)
    Pozdrawiam gorąco:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Sceptycznie do niej podchodziłam ale okazało się, że niesłusznie :) Zaraz zupełnie zniknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję pięknie - na pewno odwiedzę :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pozdrawiam ze smakiem, bo paprykę uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta była bardzo smaczna sałatka :) Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń