Jeśli chcecie zjeść coś kawowego, pysznego i na chwilę zapomnieć o bolączkach tego świata - zapraszam pięknie na tort kawowy. Jego wykonanie zajmuje troszkę czasu ale uwierzcie mi - jest tego wart.
Tort kawowy " Ola"
Ciasto:
- 40 dkg mąki
- 10dkg migdałów - zmielonych
- tabliczka gorzkiej czekolady ( 100g)- zmielonej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany 30%
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 400ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 4 łyżki naparu z kawy
- kostka masła ( 200g)
-125g serka mascarpone
- pół szklanki cukru
Z wszystkich podanych " ciastowych" składników - zagniatamy elastyczne ciasto, które dzielimy na 5-6 części i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie bierzemy jedną część, rozwałkowujemy na średnicę 24cm blachy, układamy na papierze i pieczemy w temp. 160C ( z termoobiegiem) na złoty kolor . Analogicznie postępujemy z każdym następnym kawałkiem ciasta.
Kiedy będziemy mieć już upieczone wszystkie placki, zabieramy się za krem. Gotujemy na mleku budyń i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy do niego wystudzony budyń, napar z kawy i serek. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy kremem placki a następnie smarujemy wierzch i boki tortu. Dowolnie dekorujemy. Jeśli któryś z placków się Wam połamie to się nie przejmujcie - możecie go rozwałkować i posypać nim boki ciasta. Tort ten najlepiej smakuje następnego dnia , kiedy wszystko się "przegryzie":)
Olu a jak mocny ma byc ten napar z kawy z mniej wiecej ilu lyzeczek kawy ?
OdpowiedzUsuńNo ja zaparzyłam sobie taką jak piję z dwóch łyżeczek ale jak pijesz z większej lub mniejszej ilości to też będzie dobrze- ważne, żeby Tobie odpowiadało :)
UsuńDziękuje bardzo:) smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńzapytam o cukier:) w ogóle się go nie dodaje?
OdpowiedzUsuńMasz rację - zapomniałam o cukrze - już się poprawiam - dziękuję i pozdrawiam:D
Usuń