Miało być co innego na obiad jednak po spenetrowaniu spiżarni okazało się, że mam spore zapasy soczewicy, z którą przecież trzeba coś zrobić:) Wykombinowałam więc zupkę, która okazała się strzałem w 10:) Zapraszam:)
Zupa z zielonej soczewicy
- 250g zielonej soczewicy
- 2 marchewki - średnie
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 4-5 ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 2 l. bulionu warzywnego + ew . woda według gustu
- pęczek natki pietruszki
- pół gałki muszkatołowej ( owocu- nie suszonej)
- 2 łyżki suszonego majeranku
- suszony rozmaryn, sól, pieprz - do smaku
Marchew myjemy, obieramy i tniemy albo w kosteczkę albo w pół plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Na nim dusimy cebulę, czosnek i marchew- do miękkości. Soczewicę zalewamy bulionem i gotujemy. Po 10-15 min od zagotowania , dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i uduszone warzywa. Mieszamy i gotujemy do miękkości soczewicy. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę i resztę przypraw- zostawiamy na 10 min na wolnym ogniu. Zupa jest bardzo gęsta ale my takie lubimy - jeśli macie ochotę na rzadszą to polecam dodać więcej buliony lub wody:)
nie wyglada apetycznie
OdpowiedzUsuńWażne , że tak smakuje . Chętnie zobaczę zdjęcie tej potrawy zrobione przez autora powyższego posta - może się czegoś nauczę ;) Pozdrawiam serdecznie:)
Usuńwedług mnie wygląda bardzo apetycznie, a jeszcze lepiej smakuję :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuję pięknie i pozdrawiam :)
UsuńTo ja tak bardziej dietetycznie bez masła bo jestem na diecie ,będę dusić masło i czosnek na suchej patelni. Ewentualnie odrobinę wody dodam żeby się nie spaliło :D, i zamiast natki dodam świeżego kopru ,jutro będę robić mam nadzieje że też zupa wyjdzie pyszna :)
OdpowiedzUsuńNo mam nadzieję, że bardziej dietetyczna wersja przypadła do gustu :) A tymczasem zapraszam w przyszłym tygodniu po więcej dietetycznych przepisów :) Pozdrawiam :)
Usuń