piątek, 24 stycznia 2014

Krem kalafiorowy z musem paprykowym

Kiedy na zewnątrz aura bardzo zimowa warto zjeść coś , co nas rozgrzeje. Moja propozycja na taki dzień to zupa krem z kalafiora z musem paprykowym . Rozgrzewa, cieszy oko i wspaniale smakuje:)

Krem kalafiorowy z musem paprykowym

- 1 duży kalafior
-1,3 l bulionu warzywnego
- 3 papryki czerwone
- 100 g masła
-100 ml białego wina
- 1 duża cebula czosnkowa
- 4 średnie ziemniaki
- 100 ml śmietany 30%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Papryki myjemy, osuszamy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160C ( piekarnik góra - dół) 20 min. Po upieczeniu chwilę studzimy, usuwamy skórkę, miksujemy i doprawiamy do smaku.
Cebulę kroimy  w małą kosteczkę a ziemniaki dowolnie ( w plasterki, kostkę, ćwiartki ). W garnku rozgrzewamy masło. Szklimy na nim cebulę a następnie dodajemy ziemniaki i zalewamy wszystko winem. Wszystko gotujemy póki płyny nie zredukują się do 1/3 swojej objętości. Wtedy dodajemy umyty i podzielony w cząstki kalafior i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Śmietanę zaprawiamy zupą a następnie ją wlewamy do całości i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku. Krem z kalafiora nakładamy na talerze i dekorujemy kleksami z musu paprykowego.



Przepis dodaję do akcji:

5 komentarzy: