Miałam mały przestój związany z brakiem netu ale już jestem :) Znów pieczyste u mnie na blogu. Tym razem pachnące aromatycznymi korzeniami, troszkę na słodko z jabłuszkami. Polecam spróbować nawet jak nie lubicie mięs na słodko (jak ja) bo naprawdę smak wart jest zapamiętania.
Schab z jabłkami, anyżem i cynamonem
- 1,3 kg schabu wieprzowego bez kości
- 2 jabłka kwaskowate, średniej wielkości
- 2 łyżki sosu worchester ( do kupienia w necie)
- 2 łyżki oliwy
- 3 duże gwiazdki anyżu
- 1 łyżka cynamonu
- ew. trochę soli i pieprzu
- sok z cytryny
Schab myjemy , osuszamy. Jabłka myjemy ( nie obieramy) i wydrążamy gniazda nasienne. Anyż rozdrabniamy w moździerzu. Nacieramy schab oliwą, sosem worchester, polewamy sokiem z cytryny i nacieramy anyżem. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin ( najlepiej na całą noc) do lodówki. Po tym czasie kroimy mięso jak na plastry ale nie do końca. Musimy stworzyć głebokie nacięcia. Jabłka kroimy w plastry - nie za cienkie ani za grube. Wkładamy jabłka w miejsca nacięć. Zawiązujemy mięso sznurkiem posypujemy cynamonem i obsmażamy na bardzo gorącym tłuszczu z każdej strony.
Te jabłka , które nam pozostały po nadzianiu mięsa układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nie układamy obsmażone mięso . Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp. 180C ( piekarnik góra doł) godzinę i 15 min. po czym zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze skórkę.
Przepis dodaję do akcji :
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :)
UsuńCzytam tu u Ciebie regularnie wszystkie Twoje kunszty kuchenne Olu . Głodna się zrobiłam i poszukam teraz w lodówce co na szybko sobie ugotować. Pozdrawiam serdecznie i zmykam do kuchni. A nawiasem to mam u siebie sos Worchester ale chyba juz przeterminowany bo choć bardzo go lubię to nie tak często go dotąd używałam a kupiłam go kiedyś u nas w Tesco
OdpowiedzUsuńNo u nas w Tesco tez kiedyś widziałam ale , że kupuję w sklepie internetowym to nawet się za bardzo nie interesowałam. Lubię go używać do mięs - ma ciekawy smak :) Pozdrawiam pięknie :)
Usuń