poniedziałek, 13 stycznia 2014

Rolada z piersi indyka z grejpfrutem i marchewką

Dziś znów dietetycznie :) Taka gratka dla miłośników wytrawnych dań.  Nadziewałam już mięsa owocami ale nie grejpfrutem. Mięso jest w środku soczyste ale nie słodkie  - słodyczy dodaje marchewka , natomiast ostrości por:) Jak ktoś odważny to polecam spróbować :)

Rolada z piersi z indyka z grejpfrutem i marchewką

- Pierś z indyka około 600g
- kilka cząstek czerwonego grejpfruta
- 1 mała marchewka
- kawałeczek białej części pora
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie
-  łyżka oleju

Pierś myjemy , osuszamy i przecinamy w wzdłuż , w taki sposób jakbyśmy chcieli przeciąć kartki sklejonej książki - nie do końca i jak książkę właśnie mamy otworzyć sobie indyka. Oprószamy solą i pieprzem.Na środku układamy nasz owoc, pokrojoną w cienkie paski marchewkę i poszatkowanego cieniutko pora. Zawijamy ciasno w rulonik i zawiązujemy sznurkiem  w jedną roladę - tak , żeby nam się nie rozeszło podczas pieczenia. Smarujemy olejem, posypujemy solą, pieprzem i ziołami oraz papryką , przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 50 min w temp 180C ( piekarnik góra dół) po czym ściągamy folię i dopiekamy około 15-20 min .





2 komentarze:

  1. Witaj :)
    Twoje danie wygląda bardzo apetycznie i zapewne doskonale smakuje ;)
    Pozdrawiam mile :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję serdecznie za miłą wizytę i ciepłe słowa :) Pozdrawiam serdecznie i ciepło :)

      Usuń