czwartek, 9 stycznia 2014

Ryżowa zapiekanka z warzywami i kiełbasą

Dziś pyszna zapiekanka - istna gratka dla wielbicieli kiełbasy. Żeby było zdrowiej użyłam naturalnego ryżu oraz dużej ilości warzyw. Może 100% dietetyczne to nie jest ale smaczne i na pewno nie stanowi bomby kalorycznej. Moja mała porcja wyniosła 306kcal.

Ryżowa zapiekanka z warzywami i kiełbasą

- 4 kiełbasy polskie wędzone
- 1 duża cebula czosnkowa
- 1 por - biała część
- 2 woreczki ryżu
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 marchewki
- żółty ser
- sól, pieprz, bazylia, oregano

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu - ale nie dogotowujemy do końca - ma być lekko twardawy. Kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię - wytapiamy z niej tłuszcz. Cebulę, kroimy w piórka, pora w cienkie półplasterki a marchew w słupki. Kiedy wytopi sie tłuszcz z kiełbasy wrzucamy do niej warzywa i chwilę podsmażamy. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ryż, pomidory, zawartość naszej patelni i wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Na wierzchu układamy ser- tak przygotowany produkt wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra - dół) i pieczemy około 15 min.




2 komentarze:

  1. Pysznie Ci wyszło! Raz na jakiś czas może być trochę bardziej kalorycznie :) Ja dzisiaj upiekłam ciastka figowe i 2 zjadłam. Trudno, że pewnie kaloryczne ale nie da się cały czas jeść płatków owsianych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę, zresztą ja juz mam troszkę skurczony żołądek więc nawet jakbym chciała to za dużo nie zjem a takie zabranianie sobie wszystkiego szybko doprowadzi do efektu jo-jo . Tak sobie myślę :)

      Usuń