Sernik jogurtowy to właściwie nie sernik, bo nie znajdziecie w nim grama sera ;) Czyli taki oszukany :) Jednak to nic bo smakuje wybornie :)
Sernik jogurtowy
- 7 jajek
- 1,2 l. jogurtu typu greckiego
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenek z laski wanilii
- 3 budynie śmietankowe
- herbatniki wieloziarniste
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Resztę składników dokładnie ze sobą miksujemy. Na koniec dodajemy bardzo delikatnie pianę z białek. Całość przekładamy do formy prostokątnej ok25cm , wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C ( piekarnik góra- dół) około godziny.
bardzo prosty przepis:) ja też robię z jogurtu greckiego tylko w wersji dietetycznej, bez cukru. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo prosty i bardzo smaczny :) Dziękuję i pozdrawiam :)
Usuńtaki jest najlepszy :) MOja ciocia robi, uwielbiam go:)
OdpowiedzUsuńJa robiłam pierwszy raz ale smaczny jest więc na pewno częściej będę robić :)
UsuńJaki prosty, a tak pięknie się prezentuje :) Mniam
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie i pozdrawiam :)
UsuńSuper przepis. szkoda że dzisiaj sklepy pozamykane bo bym od razu go zrobiła... :) Pozdrawiam i dodaje do obserwowanych :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam także i zapraszam częściej :)
UsuńNa zdjęciach ciasto rewelacja. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńBo i tak rzeczywiście jest :) Pozdrawiam :)
UsuńPysznie wygląda, jak prawdziwy sernik na białym serze:):) A o wiele lżejszy:)
OdpowiedzUsuńPrawda? I dobrze, ma o wiele mniej kalorii a zaspokaja ochotę na zwykły sernik ;) POzdrawiam ślicznie:)
Usuńmoi goście byli zachwyceni, dzięki za super przepis !!!
OdpowiedzUsuńDziekuję bardzo - ogromnie się cieszę :D
UsuńSzklanka o jakiej pojemości używana jest w tym przepisie? 200 czy 250 ml? Dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAż sprawdziłam - 200ml - pozdrawiam :)
UsuńWitam serdecznie:-) chciałam zapytać, czy podana ilość będzie odpowiednia na blaszkę o wymiarach 34×25? Jeśli nie, to o ile zwiększyć proporcje? bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie:) chciałam zapytać o dokladne wymiary blachy, w której piekla pni ciasto? Moja ma 34x25 i zastanawiam się, czy to wystarczy na ta porcję ciasta. Nie chciałabym,żeby było za niske. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBlaszka o której Pani wspomina jest duża ja bym zwiększyła składniki o jakies 50 % bo moja była jednak mniejsza.Pozdrawiam
Usuń