Trwa sezon na pomarańcze więc szkoda tego nie wykorzystać . Dziś zapraszam na pyszną tartę właśnie z pomarańczami i pyszną czekoladową polewą :)
Tarta pomarańczowa z polewą
- 300g mąki
-200g masła
-1 jajko
- 100g cukru pudru
- 4 pomarańcze
- 1 łyżka miodu
- 100ml śmietany 30%
- 100ml wody
- 1 budyń śmietankowy
Polewa
- 100g masła
-50ml śmietany 30%
-100g cukru
- 2 łyżki kakao
Z mąki, masła , jajka i 50g cukru pudru zagniatamy szybko kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na dwie godziny lub do zamrażarki na pół. Po tym czasie rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę u mnie forma 28cm po czym dokładnie nakłuwamy widelcem po całości , łącznie z rantami, żeby nam ciasta za mocno nie urosło.
Pomarańcze obieramy , dzieli na cząstki i wrzucamy do garnuszka. Zalewamy wodą, dodajemy 50g cukru pudru ( w zależności od smaku pomarańczy można zwiększyć lub zrezygnować z dodatkowego cukru) oraz miód. Zaczynamy gotować. W śmietance zimnej rozprowadzamy budyń. Kiedy pomarańcze puszczą sok i zmiękną a woda zacznie wrzeć - odrobinę soku dodajemy do szklanki z budyniem ( żeby nam sie śmietana nie zważyła) a następnie szybko rozprowadzamy budyń w soku. Wyłączamy ogień i zdejmujemy garnuszek z kuchenki. Cały czas mieszamy , żeby nie było grudek i wylewamy na przygotowaną tartę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra - dół) i pieczemy ok. 25min. Po wyjęciu zostawiamy do ostudzenia.
Składniki na polewę mieszamy razem w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, odrobinę studzimy i wylewamy na wystudzoną tartę.
Uwielbiam tarty, zatem Twoja propozycja mi odpowiada, jak najbardziej :) i ten aromat pomarańczy, mniam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie i smacznego :)
Usuń