niedziela, 19 stycznia 2014

Razowy murzynek z malinami

Tym razem postanowiłam odchudzić troszkę murzynka albo zwykłą babkę czekoladową - jak kto woli. Postanowiłam zrobić ją z mąką razową typ.2000. Wyszło smacznie i co najważniejsze - nie da się tego dużo zjeść bo jest bardzo sycące. Polecam wszystkim łasuchom takie właśnie ciasto.

Razowy murzynek z malinami

- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki razowej typ.2000
- 150g mrożonych malin
- 100 g rozpuszczonego masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-  1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 - 2 łyżki kakao ( niesłodzonego)

Jajka ubijamy z cukrem do białości . Następnie po kolei dodajemy wszystkie składniki prócz malin. Ciasto będzie bardzo gęste ale ma takie być. Na koniec dodajemy maliny - takie jeszcze zamrożone . W czasie pieczenia one puszczą sok co znacznie rozrzedzi ciasto. Wkładamy wszystko do natłuszczonej formy ok.24cm ( taką ma średnica moja forma serduszkowa) i pieczemy ok.45-50 min w temp.180C ( piekarnik góra-dół)
Na koniec możemy posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą , lub zrobić polewę.





10 komentarzy:

  1. Brzmi pysznie :), a wygląda jeszcze lepiej. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Było bardzo smaczne :) No i najwazniejsze - lżejsze :) POzdrawiam ślicznie

      Usuń
  3. Nigdy nie robiłam z mąki razowej..Fajnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też robiłam po raz pierwszy ale muszę przyznać, że ciasto niczego przez to nie traci- smak troszkę inny ale to nie znaczy, że gorszy :) Pozdrawiam pięknie:)

      Usuń