poniedziałek, 6 stycznia 2014

Sernik jogurtowy

Sernik jogurtowy to właściwie nie sernik, bo nie znajdziecie w nim grama sera ;) Czyli taki oszukany :) Jednak to nic  bo smakuje wybornie :)

Sernik jogurtowy

- 7 jajek
- 1,2 l. jogurtu typu greckiego
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenek z laski wanilii
- 3 budynie śmietankowe
- herbatniki wieloziarniste

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Resztę składników dokładnie ze sobą miksujemy. Na koniec dodajemy bardzo delikatnie pianę z białek. Całość przekładamy do formy prostokątnej ok25cm , wyłożonej  papierem do pieczenia i herbatnikami - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C ( piekarnik góra- dół) około godziny.


19 komentarzy:

  1. bardzo prosty przepis:) ja też robię z jogurtu greckiego tylko w wersji dietetycznej, bez cukru. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo prosty i bardzo smaczny :) Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. taki jest najlepszy :) MOja ciocia robi, uwielbiam go:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam pierwszy raz ale smaczny jest więc na pewno częściej będę robić :)

      Usuń
  3. Jaki prosty, a tak pięknie się prezentuje :) Mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. szkoda że dzisiaj sklepy pozamykane bo bym od razu go zrobiła... :) Pozdrawiam i dodaje do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam także i zapraszam częściej :)

      Usuń
  5. Na zdjęciach ciasto rewelacja. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo i tak rzeczywiście jest :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Pysznie wygląda, jak prawdziwy sernik na białym serze:):) A o wiele lżejszy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? I dobrze, ma o wiele mniej kalorii a zaspokaja ochotę na zwykły sernik ;) POzdrawiam ślicznie:)

      Usuń
  7. moi goście byli zachwyceni, dzięki za super przepis !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję bardzo - ogromnie się cieszę :D

      Usuń
  8. Szklanka o jakiej pojemości używana jest w tym przepisie? 200 czy 250 ml? Dziekuję za odpowiedź i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam serdecznie:-) chciałam zapytać, czy podana ilość będzie odpowiednia na blaszkę o wymiarach 34×25? Jeśli nie, to o ile zwiększyć proporcje? bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam serdecznie:) chciałam zapytać o dokladne wymiary blachy, w której piekla pni ciasto? Moja ma 34x25 i zastanawiam się, czy to wystarczy na ta porcję ciasta. Nie chciałabym,żeby było za niske. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka o której Pani wspomina jest duża ja bym zwiększyła składniki o jakies 50 % bo moja była jednak mniejsza.Pozdrawiam

      Usuń