Przepis na tę babkę dostałam dzięki uprzejmości Joanny 55 z Przyślij Przepis. Babka jest niesamowita w smaku- po prostu trzeba jej spróbować. Do tego szybko się ją przygotowuje :)
Babka z mascarpone
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki jogurtu typu greckiego lub śmietany 30%
- 2 szklanki mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, odstawiamy i szykujemy pozostałe składniki. Jajka ubijamy z cukrem do białości i ciągle ubijając dodajemy powoli mascarpone i śmietanę/jogurt. Na koniec dodajemy stopniową mąkę z proszkiem do pieczenia. Małą formę z kominem smarujemy tłuszczem , posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 45 minut. Babkę można posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Hmm... bardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńOj tak, i do tego smaczny ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńBabka z mascarpone...hmmm - to dla mnie:)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńrobilam wedlug przepisu i wyszedl jeden wielki zakalec
OdpowiedzUsuńAnonimowy to dość dziwne, bo ja robiłam wielokrotnie i zawsze wychodzi świetne :) Może napisz co i jak robiłaś to wspólnie zastanowimy się dlaczego wyszedł zakalec..może to kwestia temperatury, bo każdy piekarnik inaczej piecze?
OdpowiedzUsuńmoje wlasnie siedzi w piekarniku.Zobaczymy co z tego wyjdzie...?
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że wyszło smaczne - mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami. Pozdrawiam :)
Usuńniby robilam wedlug przepisu jak sie nalezy i wlasnie nie wiem dlaczego nie wyszlo,tez sie zastanawiam
OdpowiedzUsuńJa robiłam według przepisu wielokrotnie - zawsze wychodzi - może to jest kwestia piekarnika - bo łatwo o zakalec może dłużej trzeba potrzymać. Kiedyś znajoma trzymała dłużej i pięknie jej wyszło a jak według przepisu to wyszedł zakalec
Usuńwierzch byl juz chrupiacy i jakby dluzej to chyba by sie przypalil,moze na mniejszej temperaturze i dluzej trzebaby sprobowac?
OdpowiedzUsuńMOżna i tak spróbować - jak mówię to kwestia piekarnika - u mnie tak wychodzi ale jak pisałam już wielokrotnie każdy piekarnik jest inny - można spróbować na termoobiegu
UsuńBabka udana, trochę ją zmodyfikowałam, dałam 1,5 szklanki mąki
OdpowiedzUsuńUbiłam białka z cukrem następnie ubijałam z żółtkami i maskaronem ze śmietaną już razem ubite wcześniej i dalej jak wyżej. Piekłam 50 min.
Cieszę się, że się udało :) Mam nadzieję, że smakowało - pozdrawiam ciepło :)
Usuń