czwartek, 7 lutego 2013

Tosty Elvisa

Jako , że dziś wszyscy objadają się pączkami , chrustami czy faworkami itd, ja chciałam bym oryginalna i zaproponować coś na kolację lub przekąskę. Coś kalorycznego ale i zdrowego , co samo rozpłynie się w ustach. Przepis ściągnęłam z książki "Nigella Gryzie".

Grzanki Elvisa ( przepis na 1 osobę)

- 2 kromki chleba tostowego
- pół małego banana
- 1 łyżka masła orzechowego ( nie czekoladowego, bo wyjdzie coś innego)
- 1 łyżka masła

Chleb tostowy opiekamy w tosterze. W tym czasie na patelni rozgrzewamy zwykłe masło a w miseczce , widelcem rozcieramy banana na masę bananową. Wyjmujemy z tostera chlebek i na jednej kromce rozsmarowujemy masę bananową a na drugiej kromce masło orzechowe. Składamy obie kromki , jak zwykłą kanapkę w taki sposób, aby nieposmarowane strony były na wierzchu( czyli posmarowanymi do siebie). Tak złożoną grzankę smażymy na maśle na złoty kolor z obu stron.  Po podaniu posypujemy cukrem pudrem.
Jak ktoś nie posiada tostera to nie jest to warunek niezbędny i może usmażyć grzankę bez opiekania:)

2 komentarze:

  1. Witaj
    Robię słodkie tosty dla domowników na patelni. przepis w PP :) zapraszam :)
    Smacznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja rodzinka uwielbia słodkie tosty więc co chwila wymyślam inne:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń