Dziś propozycja śniadania na ciepło takiego typowo amerykańskiego. Proponuję tosty francuskie. Przepis mam od szwagra, który kiedyś był na wymianie w Stanach i tak mu zasmakowały tosty, że przywiózł przepis do kraju, gdzie prawie 20 lat przeleżał sobie w pudełku z przepisami mojej tesciowej aby w końcu trafić do mnie. Ja dzielę się tym przepisem z Wami:)
Przepis podaję na 2 osoby
Tosty francuskie
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- odrobinę cukru
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego ( można dodać cukier wanilinowy ale wtedy bez dodatkowego cukru)
- masło do smażenia
Na patelni rozgrzewamy masło . W tym czasie dokładnie mieszamy wszystkie składniki ( prócz chleba oczywiście) Kiedy masło będzie już rozgrzane maczamy kromki w powstałym "płynie" i smażymy na złoty kolor. Polewamy syropem klonowym, albo smarujemy dżemem lub miodem.
U mnie wersja z syropem klonowym
Aby masło się nie paliło warto dodać trochę oleju .
Mam podobny przepis, był w PP.
OdpowiedzUsuńPodaję te tosty domownikom z kwaskowym dżemem lub białym, kremowym serkiem :)
Smacznego :)