środa, 13 lutego 2013

Czerwone spaghetti

Dziś Środa Popielcowa a więc dzień , w którym katolicy poszczą. Jest wiele różnych tradycji obchodzenia tego święta ja dziś chciałam podać propozycje bez mięsa i bez ryb. Proponuję stary, dobry makaron a do niego wyjątkowy sos:) Można tę potrawę zjeść dziś jak i jutro na Walentynki:)

Czerwone Spaghetti

- 250 g makaronu pełnoziarnistego do spaghetti
-  2 puszki pomidorów krojonych bez skórki  Pudliszki
- 2 czerwone cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia ( mniej więcej kg)
- 3 ząbki czosnku
- ulubione zioła (np.  bazylia, oregano, lubczyk, )
- sól,pieprz

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ma być ugotowany al dente. W tym czasie cukinię obieramy ze skórki, przekrajamy na pół, wydrążamy część z pestkami i kroimy w 2-3 cm półplasterki. Na patelni lub w dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Na nią kładziemy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy go aż odda cały swój aromat do oliwy i wyrzucamy. Na tak zaromatyzowany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i pokrojoną w  plasterki cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy cukinię , zakrywamy patelnię/rondel pokrywką i czekamy aż cukinia puści sok i zmięknie.Tedy zdejmujemy pokrywkę i wrzucamy pomidory i gotujemy do momentu aż cała niepotrzebna woda wyparuje a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

2 komentarze:

  1. Składniki, jakie lubię :)
    Późna pora, zatem nie poproszę o porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój autorski przepis:) Zatem zostawię na jutro porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń