wtorek, 26 lutego 2013

Kurczak w curry

 Zauważyłam, że niektóre posty są u mnie niewidoczne dlatego przekierowuje je ponownie :) Ten sposób podania kurczaka zrobiłam specjalnie dla małżonka :)

Pierś  z kurczaka  w sosie jogurtowym z curry.


- filet z piersi kurczaka
- 150 g jogurtu
- 200 g pieczarek
- 330 g kukurydzy ( 1 puszka)
-  sok z jednej cytryny
- 2 łyżki curry
- 4 łyżki kurkumy
- sól, pieprz,
- może być chili do zaostrzenia smaku ( 2 - 3 strąki)

Filet pociąć na małe kawałeczki.Jogurt wymieszać z kurkumą, curry, sokiem cytrynowym , solą i pieprzem ewentualnie z drobno posiekanymi papryczkami chili. Do powstałej masy wkładamy pokrojony filet i marynujemy w lodówce przez ok godzinę. Pieczarki kroimy w plastry i rozgrzewamy piekarnik. Filet wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałym sosem, na wierzchu układamy pieczarki i posypujemy kukurydzą. Wkładamy do piekarnika w temp 200 C na 30 min a potem jeszcze 15 min w temp 175C. Podczas duszenia polewamy mięso sosem.
U mnie wygląda to mniej więcej tak:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz