Zauważyłam, że niektóre posty są u mnie niewidoczne dlatego przekierowuje je ponownie :) Ten sposób podania kurczaka zrobiłam specjalnie dla małżonka :)
Pierś z kurczaka w sosie jogurtowym z curry.
- filet z piersi kurczaka
- 150 g jogurtu
- 200 g pieczarek
- 330 g kukurydzy ( 1 puszka)
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki curry
- 4 łyżki kurkumy
- sól, pieprz,
- może być chili do zaostrzenia smaku ( 2 - 3 strąki)
Filet pociąć na małe kawałeczki.Jogurt wymieszać z kurkumą, curry,
sokiem cytrynowym , solą i pieprzem ewentualnie z drobno posiekanymi
papryczkami chili. Do powstałej masy wkładamy pokrojony filet i
marynujemy w lodówce przez ok godzinę. Pieczarki kroimy w plastry i
rozgrzewamy piekarnik. Filet wkładamy do naczynia żaroodpornego,
polewamy pozostałym sosem, na wierzchu układamy pieczarki i posypujemy
kukurydzą. Wkładamy do piekarnika w temp 200 C na 30 min a potem jeszcze
15 min w temp 175C. Podczas duszenia polewamy mięso sosem.
U mnie wygląda to mniej więcej tak:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz