wtorek, 12 lutego 2013

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Ostatnio na moim blogu było dużo słodkości, czas więc na coś konkretniejszego dla wielbicieli mięska. Żeby jednak tak od razu nie skoczyć na głęboką wodę, przygotowałam karkówkę w sosie słodko- kwaśnym.
Mięsko jest bardzo soczyste i smaczne:)

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym:

- 4 kotlety z karkówki
- 2 cebule
- 4 łyżki przyprawy Maggi
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki octu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, ulubione zioła

Karkówkę myjemy , osuszamy, solimy, pieprzymy i obsmażamy z obu stron. Przekładamy do brytfanny. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na tłuszczu , który pozostał z mięsa. Układamy na mięsie.
Z Pozostałych składników mieszając je ze sobą przygotowujemy sos, którym polewamy mięso. Wstawiamy brytfannę do rozgrzanego do 200C piekarnika i pieczemy ok 70 minut ( podaję na piekarnik z termoobiegiem, bez termoobiegu będzie trochę dłużej do 90 minut).




5 komentarzy:

  1. Zrobić dobrą karkówkę, to jest nie lada sztuka :) zatem brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo to coś dla mnie,lubię takie mięsko :=)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest bardzo smaczne :) Ja często robię karkówkę- tylko nie zawsze mogę zrobić zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam taką karkówkę i palce lizać. Ja mięsko doprawiam i obtoczoną w mące smażę na oleju potem do naczynia żaroodpornego i kolejno surową cebulę pokrojoną w talarki i na to pieczarki pokrojone surowo na to i tak stopniowo a na samym końcu polewam sosem (dodaję trochę oliwy od smażenia do sosiku)...hihi... i do piekarnika na 160 stopni na 1,15 h...i paluszki lizać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, bo nam też bardzo smakowało :) Pozdrawiam pięknie :)

      Usuń