wtorek, 26 lutego 2013

Kolorowe naleśniki z jogurtowym nadzieniem:)

Danie to wymyśliłam na potrzebę wypróbowania mojej nowej patelni do naleśników oraz barwników Wiltona :) Zabawa przednia :) W dodatku mała ilość cukru i jogurt z owocami pozwala zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego i zdrowego:) Ciasto naleśnikowe jest mojego pomysłu :)

Kolorowe naleśniki z jogurtowym nadzieniem :

Naleśniki :
- 250 gr mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka płynu ( pół szklanki wody gazowanej, pół szklanki mleka)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego

Nadzienie :

- 150 g jogutru naturalnego typu greckiego
- 1  banan
- 1  jabłko
- 25 g suszonej żurawiny
- 25 g suszonych morel

 Składniki na ciasto razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby wszystko się połączyło. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Smażymy na małej ilości tłuszczu ( ja smaruję patelnię pędzelkiem). Z tej porcji powinno wyjść ok 6-10 naleśników. Zależy od wielkości patelni i grubości naleśnika. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleka lub wody natomiast jeśli za rzadkie dodajemy mąkę. Jeśli chcecie zrobić kolorowe naleśniki , czyli dodać barwników - należy przelać po łyżce solidnej ciasta do osobnych misek i barwić każdą z osobna. Barwniki dodajemy na wykałaczkach - do każdego koloru oddzielną wykałaczkę. Wystarczy tylko kropelka. Można też zabarwić sokiem z buraków i kakao ale to troszkę wtedy zmieni smak naleśnika.
 Przygotowujemy nadzienie - morele kroimy w małe kawałeczki. Banana i jabłko kroimy w kosteczkę. Pokrojone owoce i żurawinę łączymy z jogurtem naturalnym i smarujemy nimi naleśniki, zwijając je np. w rulonik.


6 komentarzy:

  1. jak kolor może zdziałać cuda :D od razu ciekawiej je się takie naleśniki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, to prawda- najpierw jedzą wszak oczy :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A to ci pomysł, jeszcze nie widziałam kolorowych naleśników :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. :) . dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń