wtorek, 19 lutego 2013

Ciasto szefowej

Przepis na to ciasto znalazłam w jakiejś gazetce. Troszkę zmodyfikowałam i powstało to ciacho. Jest wilgotne, aromatyczne i delikatne w smaku. Podczas pieczenia uwalnia się wspaniały zapach.

Ciasto szefowej

- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich
- 3 duże jabłka
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki suszonego imbiru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka ubijamy z cukrem do białości i dodajemy pozostałe składniki, oprócz jabłek. Dokładnie wszystko mieszamy. Na koniec wsypujemy jabłka i delikatnie mieszamy. Wszystko wlewamy do formy 24/40cm ( duża blacha), wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy 40-50 min.

2 komentarze:

  1. Smakowite ciacho, zabieram kawałeczek i przepis szefowo:) Pozdrawiam serdecznie:)
    Justyna(Niki)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zdrówko :) Na pewno będzie smakowało :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń