Lubię bardzo różnego rodzaju sałatki i surówki. Ten przepis dostałam od koleżanki z pracy. Pyszny sposób na dodatek do mięs a przede wszystkim na grilla. Często podaję ją do domowego niedzielnego obiadu lub proszone , uroczyste kolacje :)
Sałata z sosem czosnkowym i prażonym ziarnem słonecznika
- 1 główka sałaty
- 10 g ziaren łuskanych słonecznika
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego - najlepiej typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz do smaku
Sałatę dokładnie myjemy, osuszamy i rwiemy w małe kawałeczki. Majonez mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem , mieszamy i doprawiamy do smaku. Sos łączymy z sałatą i posypujemy uprażonym na suchej patelni ziarnem słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz