Dziś moja propozycja na smaczne ciasto zupełnie bez mąki. Pyszny i aromatyczny makowiec japoński. Mała porcyjka zaspokaja ochotę na "ciacho" a ma bardzo mało kalorii:)
Makowiec japoński
- 1 szklanka cukru
- 8 jaj
- 20 dag margaryny
- 500 g sparzonego i zmielonego maku
- 5 jabłek
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
- ewentualnie rodzynki
Margarynę topimy i studzimy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich roztopiony tłuszcz i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Na koniec możemy dodać rodzynki. Dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temp 180C ok godziny. Można polać czekoladą.
Brak mąki jest iluzoryczny. Kaszę mannę wytwarza się z pszenicy.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. Owszem ale to nadal jest kasza a nie mąka:) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam japoński, jednak ma jedną wadę, mało się go nie zje, bo sycący:)
OdpowiedzUsuńNiki:)
Tak bardzo sycący :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSpróbuje zrobić apetycznie wygląda pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) mam nadzieję, że będzie smakowało . Pozdrawiam pięknie:)
OdpowiedzUsuńfajne
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń