piątek, 1 lutego 2013

Zdrowy i smaczny deserek

Czasem chce się czegoś i sami nie wiemy czego. Najlepiej żeby było i smaczne, i zdrowe,  i słodkie a już jak nie będzie tuczyć to w ogóle poezja. Na takie okazje proponuję torcik ryżowo- jabłkowy. Jest tani, smaczny, zdrowy , szybko się go robi i wcale tak bardzo nie tuczy:)

Torcik ryżowo- jabłkowy

- 2 ugotowane woreczki ryżu
- 7 jabłek
- 2 łyżki cynamonu
- ew. 1 łyżka cukru ( jeśli macie kwaskowe jabłka)
- masło do wysmarowania formy

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po starciu do jabłek dodajemy cynamon i ewentualnie cukier, ale to już zależy indywidualnie od smaku. Małą tortownicę ( można tez zrobić w małym naczyniu żaroodpornym, takim na 1.2 litra)smarujemy dokładnie masłem. Na spód kładziemy ryż z jednego woreczka , na to nakładamy połowę jabłek, przykrywamy ryżem z drugiego woreczka . Na wierzch wykładamy resztę jabłek. Masy jabłkowej powinno być mniej więcej tyle co ryżu, wtedy torcik będzie miał odpowiednią wilgotność. Jeśli jednak jest za mało jabłek wystarczy na wierzch dać parę wiórków z masła. Tak przygotowany torcik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na około 30 minut. Podajemy z bitą śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym.

4 komentarze:

  1. Witaj
    Wiesz, mnie nigdy na słodko nie ciągnie, bo nie przepadam za słodkościami.
    Ale mam w domku łasuchów, zatem często coś muszę kombinować na słodko :)
    Pozdrawiam smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest właśnie dla moich łasuchów:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyszłam tu z rewizytą. Bardzo pyszny taki ryżowy torcik. Córka często swoim dzieciom robi ryz z jabłkami. Ale i ja tak czasem w piątek na obiad sobie zrobię . Dziś mam odgrzewaną grochówkę. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę i zapraszam ponownie:) Polecam ten i inne przepisy:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń