środa, 20 lutego 2013

Batoniki a `la 3-bit

Nie wiem jak Wy ale ja czasem mam ochotę na słodki batonik. Wyedukowana jednak co do zawartości szkodliwych tłuszczów trans w kupnych batonikach postanowiłam sobie taki batonik stworzyć. Zrobiłam i nie żałuję,. Batoniki są sycące, słodkie i bez żadnych szkodliwych substancji:) Przepis na polewę mam od Joanny z Przyślij Przepis :)

Batoniki a` la 3 - bit

- 200 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 100 ml wody
- 3 łyżki kakao
- 250 g mleka w proszku
- ok 30 herbatników ( takich zwykłych )
- 2 suche wafle
- garść pokruszonych orzechów laskowych
- 20 g płatków migdałowych

Polewa
- szklanka cukru
- 5 łyżek śmietany 18% ( można użyć jogurtu typu greckiego)
- 100g masła
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka żelatyny ( + 2 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny)

Małą formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia lub folią i układamy na niej herbatniki. Pozostałe rozkruszamy i wrzucamy do miski. Do herbatników wrzucamy orzechy i płatki migdałowe. W garnku roztapiamy masło, cukier , wodę i kakao. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i zagotowujemy, po czym zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Kiedy masa będzie ciepła ale nie gorąca przelewamy ją do miski z herbatnikami, wsypujemy mleko i szybko mieszamy. Gotową masę wylewamy na herbatniki , wyrównujemy i dociskamy dwoma waflami. Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy polewę.
 W garnku roztapiamy masło ze śmietaną/jogurtem, cukrem i kakao. Mieszamy do uzyskania  gladkiej konsystencji i zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, i roztapiamy żelatynę w gorącej wodzie a nastepnie dodajemy do polewy. Chwilę studzimy i rozprowadzamy po waflach. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy wszystko razem ostygnie i stężeje , wycinamy z formy batoniki - takiej długości i szerokości jakie chcemy. Można też wyciąć batoniki przed wylaniem polewy i każdy z osobna moczyć w polewie i odkładać .
Batoników wychodzi dużo, ale spokojnie można podzielić na porcje i zamrozić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz