Czasem zostaje nam trochę ziemniaków a czasem więcej i zazwyczaj je podsmażamy - ja postanowiłam zrobić je na słodko. Kiedyś robiłam rogaliki ziemniaczane - tym razem wymodziłam ciasteczka, bo zapomniałam przepisu:) Wyszły smaczne :)
Ciastka ziemniaczane z dżemem cukiniowo-jabłkowym
- 300 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ( najlepiej z poprzedniego dnia)
- 2 jajka
- ok 1 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml śmietanki kremówki ( 30% )
- 150 g cukru pudru
- dżem ( u mnie cukiniowo - jabłkowy )
Z wszystkich podanych składników prócz dżemu zagniatamy elastyczne ciasto. Z tego ciasta formujemy różne kształty i wkładamy do środka dżem. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( przy termoobiegu) na około 30 min. Ciastka są upieczone w momencie kiedy na wierzchu robią się delikatnie brązowe :)
bardzo ciekawe:)
OdpowiedzUsuńTaka sobie wykombinowana porcja czegos smacznego do kawki :)
UsuńBardzo ciekawy przepis musze wypróbować ten dżem cukiniowo-jabłkowy , Jeśli mogę to poproszę o przepis:)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest u mnie na blogu:) Zapomniałam dodać linka - już uzupełniam dane :)Jest bardzo smaczny:) Pozdrawiam:)
Usuń