wtorek, 28 maja 2013

Drożdżowo- kukurydziane racuchy z jabłuszkami

Potrawa ta to wynik mojego eksperymentu jak będą zachowywać się drożdże w towarzystwie mąki kukurydzianej. Wyszły bardzo smaczne - polecam wyprobować


Drożdżowo - kukurydziane racuchy z jabłkami

- 25g drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 250 g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 3 średnie jabłka
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej ( do pierników)
- ew. dżem z żurawiny dla przełamania smaku
- olej do smażenia


Drożdże rozkruszamy w misce z dodatkiem łyżki cukru, 2 łyżek mąki i szklanki mleka. Mieszamy i odstawiamy na 5-10 min do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu dajemy resztę cukru, jajka, resztę mąki , przyprawę do piernika i pokrojone ( i obrane) w cienkie plasterki  jabłka , mieszamy i odstawiamy na co najmniej 20 min. Po upływie tego czasu smażymy racuchy na bardzo rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.  Podajemy z dżemem żurawinowym lub z cukrem pudrem.
Przepis dodaję do akcji :

6 komentarzy:

  1. Fajne:)polecam żurawinę z jabłkiem i wiele innych pyszności dostępnych na www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. super kombinacja, też sobie takie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń