Moja dzisiejsza propozycja na danie obiadowe to wiosenna zupka . W roli głównej zobaczymy młodą kapustę i szparagi ;)
Wiosenna zupka:
- 2-3 żeberka wieprzowe
- 1 mała główka młodej kapusty
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- pietruszka
- 5 zielonych szparagów
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 pory ( tylko białe części)
- kiełki rzodkiewki
- sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 listki laurowe
Kapustę drobno siekamy, ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę . Pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pory kroimy w cienkie półplasterki, szparagi i seler obieramy i tniemy w plasterki. Wszystkie warzywa oprócz kapusty wsypujemy do garnka , dodajemy ziele i listki. dodajemy żeberka, zalewamy wodą mniej więcej 2-3 cm powyżej warzyw i gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć, zbieramy szumowinę i gotujemy jeszcze z 15 min. po czym dorzucamy kapustę i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy kiełki rzodkiewki, doprawiamy do smaku.
Przepis dodaję do akcji :
oraz :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz