Nazwa tego ciasta powstała w czasie rozmowy na forum Przyślij przepis :) Polecam spróbować bo jest pyszne:)
Ciasto forumowe :
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki + 1 łyżka
- 2 solidne łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 3/4 szklanki oleju
- 3 łyżki maku
- 2 budynie waniliowe+ 800ml mleka do nich
- 500ml śmietany kremówki
- 1 tabliczka bialej czekolady
- parę kostek czarnej czekolady
- płatki migdalowe
- olejek migdałowy
- 1 brzoskwinia ( może być z puszki wtedy dwie połówki)
Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę - tak żeby pod mikserem nie czuć było grudek cukru. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i olej. Wszystko razem mieszamy. Odlewamy 1/4 ciasta a do pozostałego dodajemy mak. ciasto wlewamy do formy dużej keksowej (30x10) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu ) i pieczemy ok. 30-40 min. Do pozostałego ciasta wsypujemy mąkę i mieszamy. Wlewamy do drugiej formy takiej samej lub czekamy aż, pierwsze ciasto się upiecze , wyjmujemy jedno ciasto i wlewamy drugie. Pieczemy znów w 160C ( przy termoobiegu) ok 20 min. Wyjmujemy, studzimy. W czasie pieczenia ciasta w 800ml gorącego mleka gotujemy budyń- ma być bardzo gęsty. Na warstwie makowego ciasta układamy cienko pokrojone w plasterki brzoskwinie a następnie rozprowadzamy budyń i przykrywamy delikatnie białym ciastem. Śmietanę ubijamy z na sztywną pianę i dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę oraz olejek migdałowy. Mieszamy do zgęstnienia. Układamy ją warstwą na białym cieście. Na wierzchu rozsypujemy płatki migdałowe oraz robimy krateczkę z rozpuszczonych kawałków czarnej czekolady.
dużo pracy ale efekty rewelacyjny! :)
OdpowiedzUsuńDziekuję bardzo - rzeczywiście pracy trochę jest ale to jest super pyszne i warte tego wysiłku ;) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń