poniedziałek, 13 maja 2013

Torcik kremowy z rabarbarem

Torcik bardzo szybki, łatwy i super smaczny :)

Torcik kremowy z rabarbarem 

- 250 g mąki
- 200g Kasi
- 100g cukru + trochę do posypania rabarbaru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- paczka okrągłych biszkoptów
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250g serka mascarpone
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 100g cukru pudru
- 4 łodygi rabarbaru
- 2 banany
- 3 galaretki ( u mnie : 2 niebieskie -blue curraco Winiary i jedna zielona - mohito Winiary )

Galaretki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Rabarbar myjemy, obieramy i zasypujemy cukrem. Z mąki , Kasi , cukru i proszku do pieczenia zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je do lodówki na co najmniej 30min. Po tym czasie wkładamy go do formy 24 cm okrągłej i pieczemy ok. 20 min w temp. 170C ( przy termoobiegu). Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.
Ze śmietanki ,serka,  100g cukru pudru i pasty waniliowej miksujemy krem. Ostudzony , półkruchy placek skrapiamy sokiem z rabarbaru i układamy na nim odsączone kawałeczki warzywa. Część kremu rozsmarowujemy na rabarbarze i układamy na nim biszkopty. Delikatnie przygniatamy. Wierzch smarujemy cienko kremem. Banany kroimy w plasterki i układamy na około ciasta. Na środku układamy troszkę pokrojonej zielonej galaretki a na to warstwa niebieskiej. Całość możemy przyozdobić resztkami owoców lub dekoracjami z czekolady.
 


 


Przepis dodaję do akcji : oraz :

6 komentarzy: