czwartek, 9 maja 2013

Sałatka z grillowanym schabem i makaronem

Dostałam do przetestowania makaron międzybrodzki 4-jajeczny - gwiazdki. Nie chciałam dodawać go do zupy tylko do jakiejś sałatki. Pomysł okazał się trafny bo sałatka jest wyśmienita. Jak ktoś jeszcze nie połączył makaronu z sałatą i mięsem to radzę spróbować :)


Sałatka z grillowanym schabem i makaronem

- 1 mix sałat
- 4 kotlety od schabu
- 1 duża marchew
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 żółta papryka
- garść kiełek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- 250 g makaronu gwiazdki - u mnie Międzybrodzki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, rozmaryn, papryka słodka mielona, szczypta ostrej mielonej papryki.


Na początek musimy zamarynować mięso. Schab myjemy, osuszamy i cienko rozbijamy. Do miski wlewamy oliwę, sól, pieprz , rozmaryn , papryki ( wszystko do smaku) - mieszamy. Dokładnie nacieramy mięso marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.Po tym czasie mięso grillujemy.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu- ma być al dente.   Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do sałaty. Pomidorki kroimy w ćwiartki a paprykę w paseczki. Dodajemy do reszty warzyw. Dorzucamy kiełki rzodkiewki i posiekany drobno szczypior oraz makaron. Mięso kroimy w paseczki i dodajemy do warzyw. Wszystko mieszamy. Sałatkę podajemy z ulubionymi sosami, które lejemy bezpośrednio na talerz albo zajadamy się nią bez sosów - też jest smaczna;)

2 komentarze:

  1. Taki schabik z grilla jak najmocniej do mnie przemawia :) Jest gwarantowany zdrowy obiad, obecnie zdrowe odżywianie jest bardzo istotne tym bardziej ze tyle chemii pakuje sie do zywnosci obecnie :)

    OdpowiedzUsuń