środa, 8 maja 2013

Koszyczki z rabarbarem

Mam w ogródku mnóstwo rabarbaru dlatego teraz na moim blogu trochę będzie przepisów z tym owocem?  Była już drożdżówka z rabarbarem a dziś na szybko - francuskie koszyczki z rabarbarem.




Koszyczki z rabarbarem

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 łodygi rabarbaru
- cukier
- mielony imbir

Z ciasta francuskiego wycinamy koła i wykładamy nimi formę do muffinów. Z pozostałych skrawek wycinamy listki i kwiatki- doklejamy  do ciasta. rabarbar myjemy, obieramy i tniemy na kawałeczki. Wsypujemy do koszyczków , posypujemy cukrem i imbirem.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( bez termoobiegu 200) na 10 min. po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy- bez otwierania drzwiczek- na jeszcze 15 min.


Przepis dodaję do akcji :

6 komentarzy:

  1. przed pieczeniem- jakie to były misterne dzieła sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam
    dzięki za inspirację, pomysł rewelacyjny, jakkolwiek do rabarbaru nie sypałem cukru i imbiru a dołożyłem po 2 połówki czerwonego winogronu (słodki sklepowy) i po kawałku banana. tym samym kwaśny rabarbar przeplata się ze słodyczą winogron i aromatem banana. Wyszły prawdziwe pyszności.
    pozdrawiam
    Tomek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za komentarz i za wspaniałą sugestię odnośnie połaczenia smaków. Chętnie wyprobuję jeśli pozwolisz te połączenie bo jestem bardzo ciekawa jak to wyjdzie :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń