Spaghetti a'la carbonara
- 250 g makaronu typu spaghetti
- 10-15 dkg salami
- 250 ml. mleka pełnego ( 3,2% )
- 250 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- 25 dkg żółtego sera
- 2 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
- 1 łyżka oleju
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ma być al dente. Salami kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy salami ładnie zacznie skwierczeć dodajmy makaron i chwilę smażymy. W tym czasie z mleka, jogurtu, jajek i startego sera szybciutko mieszamy sos. Sos solimy, pieprzymy i wsypujemy gałkę, Polewamy nim makaron z salami i mieszamy tak długo aż jajka zaczną się ścinać. Zdejmujemy z ognia , próbujemy i ew. doprawiamy.
To bym se zjadła mniam :)
OdpowiedzUsuńAle już nie ma - to możesz popatrzeć jedynie ;)
UsuńA dziś myślałam o makaronie i ślepy los przywiódł mnie , gdzie trzeba
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę - sos bardzo smaczny :)
Usuńpyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńOj bardzo - pozdrawiam :)
Usuń