czwartek, 9 maja 2013

Konfitura rabarbarowo-jabłkowa

Kiedy jest wysyp jakiegoś warzywa lub owocu czasem nie wiadomo już co z nim zrobić. Ja mam tak co roku z rabarbarem. Co roku też wymyślam nowe konfitury. Dziś rabarbar z jabłuszkiem - do tego imbir, cynamon no i cukier i mamy coś suuuper pysznego.

Konfitura rabarbarowo- jabłkowa

- ok 12 łodyg dużego rabarbaru
- 3 średnie jabłka
- pól kilo cukru
- cynamon i imbir do smaku

Jabłka i rabarbar myjemy, obieramy i tniemy na kawałeczki. Wsypujemy do garnka i zasypujemy cukrem. Zaczynamy gotować . Kiedy owoce całkowicie się rozpuszczą dodajemy imbir i cynamon. Dodajecie do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu , kiedy konfitura mocno zgęstnieje. Przekładamy do słoiczków. Z podanej ilości wyjdzie ok. 800ml konfitur. Słoiczki pasteryzujemy 10-15 min.

Przepis dodaję do akcji :

2 komentarze:

  1. jabłkowo-rabarbarowej jeszcze nie jadłam.
    mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam sprobować :) Pozdrawiam serdecznie :D

      Usuń