Kiedy jest wysyp jakiegoś warzywa lub owocu czasem nie wiadomo już co z nim zrobić. Ja mam tak co roku z rabarbarem. Co roku też wymyślam nowe konfitury. Dziś rabarbar z jabłuszkiem - do tego imbir, cynamon no i cukier i mamy coś suuuper pysznego.
Konfitura rabarbarowo- jabłkowa
- ok 12 łodyg dużego rabarbaru
- 3 średnie jabłka
- pól kilo cukru
- cynamon i imbir do smaku
Jabłka i rabarbar myjemy, obieramy i tniemy na kawałeczki. Wsypujemy do garnka i zasypujemy cukrem. Zaczynamy gotować . Kiedy owoce całkowicie się rozpuszczą dodajemy imbir i cynamon. Dodajecie do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu , kiedy konfitura mocno zgęstnieje. Przekładamy do słoiczków. Z podanej ilości wyjdzie ok. 800ml konfitur. Słoiczki pasteryzujemy 10-15 min.
Przepis dodaję do akcji :
jabłkowo-rabarbarowej jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńmniam
W takim razie polecam sprobować :) Pozdrawiam serdecznie :D
Usuń