Wiem , że co dom to mizerię robi się inaczej. Chciałam Wam pokazać moją jej wersję .
Mizeria :
- 3 duże ogórki szklarniowe
- pół pęczka szczypiorku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- sól, pieprz do smaku
Ogórki myjemy, obieramy i tniemy na cienkie plasterki. Posypujemy je solą i odstawiamy na co najmniej 20 min . W tym czasie wycieknie z nich woda. Szczypior myjemy i drobno siekamy. Kiedy odsączymy ogórki dosypujemy szczypior i dodajemy jogurt. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
Ja nie odciskam soku :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie dlatego dałam ten przepis bo co dom, to okazuje się inny sposób na "tę samą" mizerię:) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńmoja ulubiona wersja surówki do obiadu:)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam mizerię. U nas sok zostaje :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńja zamiast soli cukier,,wole na słodko,,dodaję soku z cytryny
OdpowiedzUsuńJadłam słodką wersję ale jakoś się do niej nie mogę przekonac - to chyba siła tradycji ;)
Usuń