Sezon na rabarbar w pełni a ja Was uprzedzałam, że będzie go u mnie dużo :) Dzis kolejna wykombinowana drożdżówka tym razem z piernikową kruszonką :) Zapraszam :)
Drożdżówka z rabarbarem i piernikową kruszonką
- kostka drożdży (100g)
- 1,2 kg mąki + do podsypania
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 100 g stopionego i przestudzonego masła
- 12 łyżek cukru + trochę do posypania rabarbaru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii
- 100 ml śmietanki kremówki ( 30%)
- rabarbar - u mnie 8 łodyg
- 2-3 pierniki
Zaczynamy od zaczynu. Kostkę drożdży rozkruszamy do miski , zasypujemy ją 6 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki . Wlewamy do drożdży ciepłe mleko i mieszamy. Odstawimy na ok.15 do wyrośnięcia.W tym czasie rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałeczki. Kiedy zaczyn urośnie dodajemy do niego śmietankę, masło, jajka, wanilię ( jeśli używacie laski wanilii to tylko ziarenka) pozostałe 6 łyżek cukru i mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Mają się pojawiać pęcherzyki powietrza przy naciskaniu- wtedy jest gotowe. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę,Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Każdą połowę rozwałkowujemy na szerokość dużej prostokątnej blachy. Jedną cześć ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę , na to wsypujemy połowę rabarbaru. Przykrywamy drugą częścią ciasta . Na wierzch wsypujemy resztę rabarbaru. Posypujemy cukrem i rozkruszonymi piernikami. Możecie dodać też truskawki - ja miałam 3 tylko więc dodałam . Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 165-170C ( przy termoobiegu) i pieczemy ok. godziny.
Przepis dodaję do akcji :
Pyszna mmm a jakie łsdne ozdoby :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Buźka
Usuńi ja mam dzisiaj drożdzówkę z rabarbarem:)
OdpowiedzUsuńmm..
pozdrawiam ciepło i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji
Drożdżowe to moje ulubione ciasto- można z niego cuda wyczarować i jak by się nie zrobiło zawsze smaczne - nawet z zakalcem ;) Pozdrawiam :)
UsuńSuper wygląda, przepis sobie zapisuje, bo uwielbiam drożdżówki, a już jedna Twoją piekę i jest super, tylko czytam, czytam i doczytać nie mogę kiedy śmietankę dodać?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Niki
Masz rację :) Zapomniałam dopisać :) Przepraszam :) Niki dodaje się razem z masłem i jajkami :) Już poprawiam błąd :)
UsuńDziękuję, a przepisik planuje wypróbować na weekend,tylko moi domownicy nie lubią ciast z owocami, więc zrobię z kruszonką:)Pozdrawiam
UsuńTo oczywiscie ja czyli Niki:)
UsuńMniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńA rabarbar na czasie teraz.
pozdrawiam
Dziękuję serdecznie - jest sezon a u mnie jak zwykle wysyp :) Pozdrawiam :)
Usuń