piątek, 30 sierpnia 2013

Chrupanka jabłkowo- sliwkowa z czekoladą

Pyszne, szybkie, aromatyczne i zupełnie nieskomplikowane ciasto, które wspaniale "chrupie" się do kawki.

Chrupanka jabłkowo- śliwkowa

- 400g mąki
-250 g masła
-2 jajka
- pół szklanki cukru + garść do posypania owoców
- ok . 1 kg małych jabłek
- pół kilo śliwek
- cynamon
- 10 g  drażetek czekoladowych


Z mąki, jajek, masła i cukru  zagniatamy kruche, elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3/4 i 1/4 , owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinkę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy obie części.  Większą część wkładamy na małą prostokątną blaszkę - ma ją wyścielić jak formę do tarty. W środek układamy pokrojone w ćwiartki śliwki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki a następnie w plasterki i dokładamy do śliwek. W środek wrzucamy draże czekoladowe. Całość posypujemy cukrem i cynamonem. Mniejszą część kroimy w paseczki i układamy w kratkę na owocach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu) na około 20 min. ( kruche ciasto ma być brązowe).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz