W poprzednim poście podałam Wam przepis na pyszną marynatę do cukinii na grilla a teraz chciałabym pokazać Wam jak wspaniale wyglądają a przede wszystkim smakują szaszłyki właśnie z tym warzywkiem.
Grillowane szaszłyki z kurczakiem i cukinią
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 kopiasta łyżka miękkiego masła
- sok z połowy cytryny
- mielona czerwona papryka
- 1 duża cukinia
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- świeże zioła ( u mnie rozmaryn, bazylia , szałwia i natka pietruszki)
- pół łyżeczki ziaren kolendry.
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kawałeczki. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny a następnie każdy kawałek smarujemy masłem jak kanapkę. Posypujemy solą , pieprzem i papryką.
Cukinię myjemy , obieramy ( lub nie- zależy jaka to była cukinia) i
kroimy w kawałki. Pozostałe składniki wlewamy lub wrzucamy do moździerza
i dokładnie ubijamy, mieszając w ten sposób. Kawałki cukinii maczamy w
marynacie i odkładamy na talerz. Zostawiamy na co najmniej godzinę. Po tym czasie wszystko nadziewamy na mokre patyczki do szaszłyków i grillujemy do miękkości.
Oj właśnie ten przepis przypadł mi do gustu ze względu na swoją prostotę no i nie ukrywam składniki konkretnie pasuja do tego szaszłyka. Konkretnie ponieważ uwielbiam szaszłyki z mięsem kurczaka i cukinia smakują wyśmienicie a ja na dodatek kroję ogórki małosolne z Gomaru (żadne inne mi tu nie pasują) ze względu na wyrazisty smak i chrupką konsystencję (widać proces kwaszenia jest odpowiednio kontrolowany i przynosi świetne rezultaty).
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przypadły do gustu- polecam resztę moich przepisów. Pozdrawiam
Usuń