Dziś coś pysznego i wbrew pozorom nieskomplikowanego. Pyszny serniczek z brzoskwiniami i borówkami na drożdżowym cieście - zadowoli wielu smakoszy :) Zapraszam:)
Sernik z owocami na drożdżowym spodzie
Ciasto drożdżowe :
- 0,5 kg mąki pszennej + 3 łyżki
- pół kostki drożdży
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki stopionego , przestudzonego masła
- szklanka mleka o temp. pokojowej lub lekko ciepłego
- szczypta soli.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
- 1 kostka masła
- 4 żółtka ( do tego ubita piana z 4 białek )
- 1 szklanka cukru
- budyń waniliowy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej lub cukier wanilinowy
Do tego :
- 4 brzoskiwnie
- 250g borówek
Na początek drożdżowy spód. Drożdże rozkruszamy do miski, wlewamy mleko, wsypujemy 3 łyżki cukru i 3
łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy nasz zaczyn ( prosty
prawda:) ) w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia. Kiedy nasz zaczyn
podwoi mniej więcej swoją objętość dolewamy masło, wrzucamy jajko,
resztę cukru i mąki i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odstawać od
ręki. Ciasto drożdżowe potrzebuje dużo powietrza i dużo ciepła, żeby
pięknie rosło, także nie żałujmy naszych rąk do wyrabiania. Wyrobione
ciasto oprószamy mąką i dostawiamy znów do wyrośnięcia na jakąś
godzinkę. Ważne , żeby odstawić ciasto w ciepłe miejsce i przykryć
najlepiej bawełnianą ściereczką ale zwykła czysta ścierka kuchenna tez
się nada. Po godzince znów delikatnie wyrabiamy ciasto ale tylko chwilę,
żeby drożdże znów poczuły ciepło i rozwałkowujemy cieniutko na kształt formy do pieczenia. Ja użyłam takiej dużej 35/40cm. Odstawiamy aby jeszcze urosło i zabieramy się za wykonanie masy serowej.
Żółtka ubijamy z cukrem i ciepłym masłem na delikatną masę. Następnie
dodajemy stopniowo twaróg i mieszamy. Kiedy cały twaróg będzie
wymieszany, dodajemy budyń i ekstrakt waniliowy a na koniec delikatnie
ubitą pianę z białek .
Na ciasto drożdżowe układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie oraz borówki. Na wierzch dajemy masę serową. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160C ( przy termoobiegu) na ok. 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz