sobota, 31 sierpnia 2013

Sernik z owocami na drożdżowym spodzie

Dziś coś pysznego i wbrew pozorom nieskomplikowanego. Pyszny serniczek z brzoskwiniami i borówkami na drożdżowym cieście - zadowoli wielu smakoszy :) Zapraszam:)

Sernik z owocami na drożdżowym spodzie

Ciasto drożdżowe :
- 0,5 kg mąki pszennej + 3 łyżki
- pół kostki drożdży
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki stopionego , przestudzonego masła
- szklanka mleka o temp. pokojowej lub lekko ciepłego
- szczypta soli.

Masa serowa:
 - 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
- 1 kostka masła
- 4 żółtka ( do tego ubita piana z 4 białek )
- 1 szklanka cukru
- budyń waniliowy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej lub cukier wanilinowy
Do tego :
- 4 brzoskiwnie
- 250g borówek

Na początek drożdżowy spód. Drożdże rozkruszamy do miski, wlewamy mleko, wsypujemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy nasz zaczyn ( prosty prawda:) ) w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia. Kiedy nasz zaczyn podwoi mniej więcej swoją objętość dolewamy masło, wrzucamy jajko, resztę cukru i mąki i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto drożdżowe potrzebuje dużo powietrza i dużo ciepła, żeby pięknie rosło, także nie żałujmy naszych rąk do wyrabiania. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i dostawiamy znów do wyrośnięcia na jakąś godzinkę. Ważne , żeby odstawić ciasto w ciepłe miejsce i przykryć najlepiej bawełnianą ściereczką ale zwykła czysta ścierka kuchenna tez się nada. Po godzince znów delikatnie wyrabiamy ciasto ale tylko chwilę, żeby drożdże znów poczuły ciepło i rozwałkowujemy cieniutko na kształt formy do pieczenia. Ja użyłam takiej dużej  35/40cm. Odstawiamy aby jeszcze urosło i zabieramy się za wykonanie masy serowej.
Żółtka ubijamy z cukrem i ciepłym masłem na delikatną masę. Następnie dodajemy stopniowo twaróg i mieszamy. Kiedy cały twaróg będzie wymieszany, dodajemy budyń i ekstrakt waniliowy a na koniec delikatnie ubitą pianę z białek .
Na ciasto drożdżowe układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie oraz borówki. Na wierzch dajemy masę serową. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160C ( przy termoobiegu) na ok. 40 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz