poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Surówka z marchwii z prażonymi ziarnami słonecznika i płatkami migdałowymi

Po niedawnych deszczach rośnie mi w ogródku piękna i słodka marchew. Szkoda jej nie wykorzystać jako zdrowej przekąski - propozycja moja na dziś - pyszna surówka właśnie z marchewki - dziś zrywanej;) jabłuszka, jogurtu naturalnego i ziaren na świeżo uprażonego słonecznika i płatków migdałowych.

Surówka z marchwi z prażonym słonecznikiem i płatkami migdałowymi

- 2 średnie , soczyste marchewki
- 1 duże kwaskowate jabłko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- garść uprażonych ziaren słonecznika
- szczypta płatek migdałowych - uprażonych

Marchew i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jogurt naturalny - wszystko mieszamy . Wierzch posypujemy jeszcze ciepłymi prażonkami :)

Jak uprażyć ziarna? Nic trudnego . Na suchą patelnię wrzucamy ziarna słonecznika ( mogą byc też płatki migdałowe i orzechy) i prażymy aż zbrązowieją. Jak patelnia mocno się rozgrzeje trzeba mieszać deliktanie, żeby się nie przypaliło . Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz