środa, 7 sierpnia 2013

Pizza Żniwiarza

Przepis na ciasto wynalazłam w mojej ulubionej książce " Przepisy włoskiej mamy" Ciasto robi się szybko, prosto i nie wymaga wiele starań. Do tego dużo boczku, kiełbasy i sera oraz cukinii i jest wszystko czego potrzebuje żniwiarz, żeby doładować " akumulatorki " do dalszej ciężkiej pracy.


Pizza " Żniwiarza"

Ciasto:
- 35g drożdży
- 150 ml letniej wody + 7 łyżek do zaczynu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
- 400 g mąki + trochę do podsypania

Nadzienie:
- 100 g boczku parzonego
- 100 g salami
- 100 żółtego sera
- 150 g mozarelli
- 2 duże, mięsiste pomidory
- kilka listków bazylii
- zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku
- 100 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach


Na poczatek zaczyn. Drożdże rozkruszamy  , zasypujemy cukrem i 7 łyzkami wody. Mieszamy i odstawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę . Robimy w niej zagłębienie i wlewamy zaczyn, resztę wody i oliwę. zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli jest za twarde dodajcie troszkę więcej wody i oliwy w równych proporcjach.  Ciasto należy podsypać mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na ok. godzinkę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy na długość i szerokość blachy- u mnie duża prostokątna blacha do ciast.
Pomidory kroimy w kawałeczki. Rozrzucamy wraz z sokiem na cieście. Na to drzemy ( żeby zachować więcej aromatu) drobno listki bazylii. Posypujemy pieprzem i solą. Na to kładziemy warstwę boczku. Na boczek nakładamy cukinię a na cukinię salami. Na salami układamy oba sery i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wszystko wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 220C ( bez termoobiegu) i pieczemy ok, 25min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz