Moja kolejna wariacja na temat dżemów cukiniowych:) Warto ją jednak wypróbować, gdyz smakuje wyśmienicie. Nie trzeba wiele pracy a powstanie pyszny dżem , który mozna wykorzystać do ciast ( zwłaszcza zimowych) deserów lub zjeść na chlebku :)
Korzenny dżem z cukinii i jabłek z nutką cytrusową
- 3 kg cukinii ( po obraniu)
- 1 kg jabłek rajskich
- 2 łyżczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru suszonego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej suszonej
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka agrestowa
- ok 3/4 kg cukru
Cukinie obieramy, wydrążamy środek z nasionami i kroimy w kosteczkę, To samo robimy z jabłkami. Wszystko razem wrzucamy do garnka zasypujemy cukrem i zostawiamy na ok 10 godz, ( najlepiej na noc) żeby puściło sok. Po tym czasie gotujemy na wolnym ogniu tak długo aż cukinia i jabłka zaczną się rozpadać. Dodajemy wtedy przyprawy i galaretki i mieszamy ok. 10 min . Zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy do wyparzonych wcześniej słoików. Można już nie pasteryzować ale ja zawsze na wszelki wypadek pasteryzuje ok 10-15 min.
ale pyszny - jak dla mnie idealny. uwielbiam dżemy jabłkowe!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Bardzo się cieszę - ja też lubię przetwory z jabłkami :) Pozdrawiam :)
UsuńUwaga, ten przepis, słowo w słowo, zostanie opublikowany dnia 7 października 2013 r. w Super Expressie. Jako jego autor zostanie podany Jakub Kuroń.
OdpowiedzUsuńAle nie rozumiem dlaczego ma być opublikowany jako Jakub Kuroń skoro jest to mój przepis? i moje zdjęcie? Jakiś powód? Pozdrawiam:)
UsuńOwszem, to Pani przepis, a Super Express go bezczelne skopiował i przypisał komu innemu autorstwo. Gazeta ukazała się dziś w kioskach. Radzę podjąć odpowiednie kroki prawne lub chociażby domagać się przeprosin. Proponuję także skontaktować się z Jakubem Kuroniem z prośbą o odniesienie się do sprawy.
Usuń