wtorek, 13 sierpnia 2013

Żeberka marynowane w czerwonym pesto

Dziś zapraszam Was na pyszne żeberka, marynowane w sosie sojowym, worcester i czerwonym pesto- połączenie jak dla mnie idealne a mięsko rozpływa się w ustach:)

Żeberka marynowane w czerwonym pesto

- 1 kg żeberek

- 1 łyżka sosu worchester
- 1 łyżka sosu sojowego łagodnego ciemnego
- 2 solidne łyżki czerwonego pesto
- 1 łyżka soku z cytryny


Z "mokrych" składników, poprzez zmieszanie ich ze sobą robimy marynatę. Żeberka rozdzielamy poprzez przecięcie ich pomiędzy kośćmi, na pojedyncze sztuki. Myjemy , osuszamy i marynujemy przez minimum godzinę w chodnym miejscu. Po tym czasie przekładamy na blachę do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu) na 50 min. Po tym czasie zdejmujemy folię, zwiększamy temp. do 180C i pieczemy do uzyskania brązowej skórki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz